Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

tisdag 28 januari 2014

Kalmars skolor får beröm av Skolinspektionen

Skolinspektionen har granskat hur kommunerna arbetar med att fördela sina resurser så att segregationens negativa effekter för resultaten i skolan kan motverkas. Granskningen visar att alldeles för få kommuner gör medvetna satsningar mot skolsegregationen. 25 av 30 kommuner får riktad kritik. Två kommuner, varav Kalmar kommun är den ena, får däremot beröm. Skolinspektionen skriver att "Kalmar kommun och Landskrona kommun är de enda där vi inte har funnit skäl att peka ut några särskilda utvecklingsområden".

Granskningen är mycket glädjande för vår del. Den är ett kvitto på att Kalmar har en medveten styrning av resurserna till de elever och skolor som har störst behov. Vårt resursfördelningssystem är ett nationellt föredöme, men helt nöjda får vi inte bli. Fortfarande avgör elevens hemförhållanden och elevens bakgrund väldigt mycket. Arbetet med att skapa en likvärdig utbildning för alla elever måste fortsätta. Målet måste vara att alla skolor ger den bästa tänkbara undervisningen. Skolan måste arbeta ännu bättre med sitt kompensatoriska uppdrag. Alla elever har rätt att klara kunskapsmålen.

Läs rapporten här: http://skolinspektionen.se/Documents/Kvalitetsgranskning/segregation/kvalgr-segregation-slutrapport.pdf

fredag 24 januari 2014

Välkommen Björklund!

 
Idag besöker skolminister Jan Björklund s-styrda Kalmar för att se på vår framgångsrika lokala skolpolitik. Varmt välkommen säger jag! Hoppas att han får mycket inspiration, det kan behövas nationellt.
 
 

tisdag 21 januari 2014

Alla måste ges möjlighet att lyckas

Dagens betygsystem är inte rättvist för alla elever. Barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar har stora problem att lyckas nå goda resultat eftersom betygskriterierna inte är anpassade efter deras behov. Detta är diskriminerande och måste ändras, skriver jag tillsammans med Anna Soltorp och ordförande i autism- och aspbergerförbundet.

Läs artikeln här:

http://www.barometern.se/reagera/debatt/skolan-diskriminerar-barn(4117143).gm

måndag 20 januari 2014

Sveriges nöjdaste högstadieelever finns i Kalmar

Den nationella undersökningen "Kommunens kvalitet i korthet" visar att Kalmar är bäst i Sverige när det gäller hur elever i årskurs åtta uppfattar skolan och dess undervisning. Hela 88 procent är nöjda med sin skola (medel i undersökningen är 77 procent). Genom ett långsiktigt arbete har Kalmar blivit en allt bättre skolkommun. Undersökningen och topplaceringen är ett besis för det. Jag är mycket glad över placeringen! Det visar att Kalmar kommun har en bra skolverksamhet och framför allt engagerade lärare.
 
 
 

Billigare att hyra klassrum och gymnastiksal i Kalmar

Det ska bli billigare att hyra skollokaler som privatperson och ideella föreningar som exempelvis studieförbund. Hyressänkningar med upp mot 40 procent förslås av oss i den politiska majoriteten i barn- och ungdomsnämnden. -Jag vill att skolans lokaler används och hyrs ut till exempelvis barnkalas och studiecirklar. Skolans lokaler borde kunna användas mer kvällstid än vad de görs idag.


Vid en översyn av prislistan för uthyrning av skollokaler har det framkommit att Kalmar kommun ligger på en relativt sett hög hyresnivå. Flera Studieförbund planerar att sluta hyra lokaler på grund av detta. Det skulle vara väldigt synd tycker jag. Jag tycker att skolans lokaler ska vara en naturlig mötesplats även efter skoltid. Det skulle dessutom vara ett resursslöseri om kommunen stod med tomma och outnyttjade lokaler samtidigt som det finns ett samhällsbehov av att låna lokaler.


I förslaget som behandlas av nämnden på onsdag görs en särskiljning mellan privata aktörer och ideella föreningar/studieförbund/pensionärsorganisationer. Privatpersoner och ideella föreningar får hyra billigare. Den tidigare prislistans fyratimmarspriser görs också om till timpriser. Den första timmen är något dyrare på grund av de fasta kostnader som uppstår vid varje tillfälle. Förändringen innebär bland annat att kostnaden för att hyra ett klassrum i fyra timmar sänks från 220 kronor till 180 kronor. En sänkning med 22 procent. Den första timmen kostar 60 kronor och de efterföljande 40 kronor. En gymnastiksal kommer i framtiden att kosta 310 kronor för fyra timmar istället för tidigare 440 kronor. En sänkning med 42 procent. Den första timmens hyra ligger på 100 kronor och de efterföljande timmarna 70 kronor.

torsdag 16 januari 2014

Det går att förbättra skolan snabbt

Nedanstående debattartikel är införd i Östran 7/1 

 

Den moderatledda regeringens misslyckande att höja resultaten i skolan blir allt svårare för regeringen att förhålla sig till. Efter snart åtta år av politiskt ansvar fortsätter skolresultaten att falla. Den politiska reaktionen på sitt misslyckande är att göra tidigare socialdemokratiska förslag till sina egna. Nu senast presenterades förslaget att inrätta en skolkommission. Det är naturligtvis bra att regeringen backar steg för steg från sin skolpolitik och följer oss socialdemokrater. Det blir allt tydligare att det är vi socialdemokrater som är motorn i svensk skolpolitik. Men det duger inte att föreslå åtgärder som träder i kraft först år 2018. Fram till dess går det inte att bara stå och se på. Tvärtom, måste skolan redan nu stärkas i grunden genom mindre klasser, fler speciallärare, läxhjälp till alla elever och investeringar i lärarna. Allt detta skulle bli verklighet om socialdemokraternas förslag i riksdagen fick stöd. Dessvärre fortsätter regeringen att prioritera skattesänkningar framför att satsa på skolan.

 

Här i Kalmar kommun kan medborgarna se vad den socialdemokratiska skolpolitiken kan åstadkomma i praktiken. Under de senaste åren har vi socialdemokrater drivit ett omfattande skolutvecklingsarbete med fokus på att alla elever ska nå kunskapskraven. Vi har visat att det går att vända en negativ trend – att skolan visst kan få förbättrade resultat på relativt kort sikt, även om skolminister Jan Björklund tycks tro något annat.  

Vi har satt fokus på huvuduppdraget. Politiken har stöttat skolutvecklingen genom att peka ut och finansiera välriktade insatser för ökad måluppfyllnad: tex lovskola, gemensam rättning av nationella prov och resurser för utvecklingstjänster bland lärarna. Vi har infört ett rättvisare resursfördelningssystem som gör att alla skolor kan erbjuda en likvärdig utbildning. Vi har investerat nära 460 miljoner kronor i nya moderna lokaler, bland annat 60 nya förskoleavdelningar, för att möta de ökade barn- och elevkullarna. Vi har dessutom genomfört historiskt höga löneökningar för lärarna. Kalmar har lagt 12,6 procent jämfört med 7,7 procent enligt avtalet, vilket därmed gör att Kalmar kommun har haft bland de högsta löneökningarna i landet.

 

Resultatet av lärarnas engagemang och den positiva skolutvecklingen visar sig nu i förbättrade resultat: Bästa meritvärdena på fem år! Kalmar förbättrar sig på 17 av 18 områden i SKLs Öppna jämförelser. Resultaten på de nationella proven förbättras kraftigt. Framför allt glädjande är att eleverna blir bättre på matematik. Eleverna har gått från 83 procent godkända till 90 procent godkända på ett år. Dessutom tycker lärarna att Kalmar är en bra skolkommun. Kalmar har gått från plats 49 år 2011 till plats 20 år 2013, enligt Lärarförbundets årliga ranking "Årets bästa skolkommun".

 

Vi socialdemokrater har valt vår väg för skolan i Kalmar. Vi vill att väljarna ska ta samma väg nationellt. Vi vill skapa en kunskapsskola med höga resultat där varje barn får förutsättningar att lyckas och där det är ordning och reda i skolsystemet. Vår skolpolitik tar sin utgångspunkt i att skapa en jämlik kunskapsskola där alla barn kan och har rätt att lyckas.

lördag 11 januari 2014

Stor lust att engagera mig i landstingspolitiken

Jag känner mig hedrad och entusiastisk inför nomineringen till landstingsfullmäktige. Jag kommer i valrörelsen med full kraft ägna mig åt sjukvårdspolitiken och arbeta för att vi socialdemokrater ska få väljarnas förtroende att fortsätta utveckla en hälso- och sjukvård i nationell toppklass. Mitt fokus kommer som tidigare att vara alla ungas rätt till rättvisa villkor. För det är samma slags ojämlikhet och klassklyftor som gör att många barn inte lyckas i skolan som att många barn har en sämre hälsa. Folkhälsopolitiken och det förebyggande arbetet är oerhört betydelsefullt. Jag kommer att vara särskilt engagerad för att sjukvården ska ha ett uttryckligt barnperspektiv. Inget kan vara värre för en familj än när ens barn blir allvarligt sjuk. Det vet jag av egna erfarenheter då min bror som liten drabbades av en allvarlig blodsjukdom. Han överlevde, men det var en orolig tid och i stort sett levde hela familjen på sjukhus i ett år.

Samtidigt som jag är laddad att byta politiskt spår är jag vemodig över att lämna skolpolitiken. Mina åtta år i ledningen för barn- och ungdomsnämnden har gått fort och har varit intensiva. Att arbeta med och för barn och unga är en förmån. Men tidpunkten att växla och byta ansvar inom politiken sker naturligt efter val. Vi socialdemokrater gör nu ett generationsskifte på valsedeln till landstinget.

Jag vill samtidigt vara tydlig med följande: jag kommer att engagera mig som ordförande i barn- och ungdomsnämnden enda in i kaklet. Fortfarande finns det mycket som jag har kvar att uträtta och få på plats innan jag är nöjd. Och jag har trivts väldigt bra i kommunpolitiken och kommer gärna tillbaka nån annan gång i framtiden.

Jag lämnar skolpolitiken i ett läge då skolutvecklingen går åt rätt håll. Det motsatta hade varit betydligt svårare. Alla mätningar pekar åt rätt håll: Lärarförbundet rankar Kalmar som den 20:e bästa skolkommunen i Sverige. Kunskapsresultaten förbättras kraftigt. Kalmars elever har inte på fem år haft bättre meritvärden. På 17 av 18 områden förbättra sig Kalmar jämfört med andra skolkommuner. Och framför allt har jag bidragit till att sätta skolan, förskolan och fritidshemmen högt på den politiska agendan.

Ska jag lyfta fram några politiska initiativ som jag är extra stolt över så är det dessa fyra:

1. Vårt politiska arbete att prioritera och lyfta fram skolans kunskapsuppdrag. Vi har tex med framgång satt igång lovskolor på bred front, infört gemensam rättning av nationella prov och satsat på utvecklingstjänster bland lärarna.

2. Ett rättvisare sätt att fördela resurserna mellan skolorna. Vi har tagit ett nödvändigt steg för att skapa mer likvärdiga förutsättningar mellan olika stadsdelar att bedriva den bästa tänkbara undervisningen. Barn är olika och barns bakgrund kräver att skolan kan ge olika mycket stöd.

3. Stora investeringar i nya förskoleavdelningar (60 nya under min tid) och nya klassrum i hela kommunen. 460 miljoner kronor kommer att ha investerats i nya lokaler under min tid när jag slutar vid årsskiftet. Vi har verkligen mött den ökande barn- och elevutvecklingen offensivt.

4. Lärarna har fått en historisk stor löneökning under min ordförandetid, bland de högsta i Sverige. Kalmar kommun har lagt 12,6 procent i höjda löner jämfört med det centrala avtalets nivå på 7,7 procent. Särskilt nöjd är jag att vi har kunnat lyfta förskollärarna ordentligt.

Framför mig ligger nu ett spännande år av politiskt vardagsarbete och valrörelsekampanjande. Det är en stor förmån att få arbeta politiskt och att få vara engagerad på heltid för socialdemokratin och det jag tror på: rättvisa och jämlikhet.

onsdag 8 januari 2014

Skolan behöver förbättras nu - inte om fem år!

Idag kom reaktionen från den moderatledda regeringen på att den svenska skolan har tappat mest av alla industrialiserade länder i OECD. Förslaget är att förlänga grundskoletiden med ett år, i praktiken alltså göra förskoleklassen obligatorisk. Samma förslag la vi socialdemokrater för över ett år sedan!  Moderaterna vill dessutom först utreda frågan och genomföra förändringen först 2018-2019, alltså om fem år! Skolan står inför stora och svåra utmaningar. Utmaningarna behöver lösas här och nu – inte om fem år. Om fem år kommer många av de som går i mellanstadiet redan att ha gått ut grundskolan, att tillsätta en utredning vars förslag inte genomförs förrän om fem år kommer inte att lösa deras problem. Det krävs åtgärder här och nu! Vi socialdemokrater vill nationellt tillföra ett kraftigt resurstillskott till skolan för att minska klasserna i årskurs ett, två och tre. Vi vill också ha fler specialpedagoger, läxhjälp för alla elever och obligatorisk sommarskola från årskurs sex. Detta kan göras omedelbart.