Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

måndag 16 december 2013

Kalmar visar vägen

Alla kurvor och alla jämförelser pekar åt rätt håll. Det positiva budskapet kom förvaltningschef Mats Linde och rektorn Ann-Charlotte Nilsson i Trekanten med när de inför fullmäktige redovisade hur det står till i skolorna i Kalmar. Kalmar har det bästa meritvärdet på fem år! I 17 av 18 nationella jämförelser förbättras kunskapsresultaten. Eleverna presterar allt bättre på de nationella proven.

Den här positiva utvecklingen är resultatet av lokal skolutveckling. När Sverige som nation fortsätter att backa visar Kalmar att det går att vända vikande kunskapsresultat. Statistiken visar också att eleverna i Kalmar är bland de tryggaste i landet. Ska Kalmar bli en riktigt bra skolkommun krävs det både kunskapsfokus och trygghetsfokus. Det är mycket glädjande att skolresultaten går åt rätt håll. Vi är på god väg mot målet: att tillhöra en av Sveriges bästa skolkommuner.

onsdag 11 december 2013

Barnpanel ger energi

Idag har jag haft förmånen att träffa 21 elever från Kalmars olika skolor. Eleverna kommer från elevråden och träffen var i form av en barnpanel. Syftet är att ge eleverna en direktkanal till oss politiker och att ge oss inspel i frågor som är viktiga för barnen/ungdomarna. Timmarna tillsammans gick fort! Jag fick flera medskick och massor av energi. Det är fantastiskt kul att träffa duktiga och frågvisa barn.

måndag 9 december 2013

Resultaten på nationella prov i Kalmar förbättras

Nu har den nationella statistiken kommit för resultaten på de nationella proven i årskurs 9. Resultaten visar att Kalmars elever har förbättrat sig vid en jämförelse.  Vi visste sedan tidigare att elevernas resultat i Kalmar har förbättrats. Det nya som gläder mig är att våra elever presterar bättre än i riket. Framför allt har eleverna blivit bättre på matematik. Vi har gått från 83 procent godkända till 90 procent godkända på ett år. Kalmar kommun blir en allt bättre skolkommun. Skolan är inne i en positiv trend. Jag ser detta som ett bevis för att skolutvecklingen går åt rätt håll. Sådana här positiva nyheter behövs i en tid med i övrigt mycket dyster rapportering om skolan.
 
 
 

tisdag 3 december 2013

Avgå Björklund!

Idag fick svensk skola eller rättare sagt Jan Björklund sin internationella dom. Tyvärr fortsätter Sverige att halka efter. Inget annat land har försämrats mer sedan förra undersökningen 2009. Resultaten sjunker som en sten på samtliga områden. Jan Björklunds och den borgerliga regeringens skolpolitik har alltså inte haft någon positiv effekt, snarare tvärtom. Snart åtta år av förändringar har överhuvudtaget inte förmått att ändra trenden. Detta är ett extremt allvarligt läge som borde får ansvarig minister att lämna sitt uppdrag. Elitklasser, fler prov och tester, en naiv syn på friskolorna, mer av återvändsgränder och sortering av elever var fel och fortsätter att vara fel väg att gå för svensk skola. Det behövs en ny skolpolitik som lyssnar på lärarna och låter professionen vara just profession. Det behövs mer resurser och mindre klasser, inte ytterligare skattesänkningar. Låt skolutvecklingen i Kalmar kommun stå modell för den förnyelse och kraftsamling för ökade kunskaper och mer kreativitet som behövs i hela landet. 


måndag 2 december 2013

Grattis till Dörbyskolans fritidshem

Idag besökte jag Dörbyskolans fritidshem i Smedby för att dela ut barn- och ungdomsnämndens kvalitetspris. Syftet är att lyfta fram årets förbättrare bland kommunens fritidshem. Förutom diplom och paket fick fritidshemmet 50 000 kronor som får användas för att ytterligare förbättra verksamheten. Dörbyskolans fritidshem får priset för att barn och föräldrar upplever att trivseln och tryggheten inom verksamheten har ökat med sammantaget 19 procent jämfört med förra året. Det är den bästa förbättringen i kommunen. Bra jobbat!