Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

tisdag 23 april 2013

Den tatuerade änkan!

Den 16 juli har Teater Proximus premiär på Lars Molins Den tatuerade änkan. Vi spelar som tidigare år vid Södviks gamla gästgivaregård. Regisserar gör Lars Sonnesjö. På bilden syns Elisabeth Zander som ska spela änkan. Jag kan utlova en rolig föreställning!

fredag 19 april 2013

Regnkläder till förskolorna

Idag besökte jag Ögonstenens förskola och höll pressträff om att Kalmar köper in regnställ till personalen vid förskolor och fritidshem. En viktig rättvise- och jämställdhetsfråga. Varför ska de manliga parkarbetarns få yrkeskläder men inte de kvinnliga barnskötarna? Fackförbundet Kommunal har uppmärksammat mig på detta och ska ha ett erkännande för att en förändring nu sker. 360 regnställ köps in för en kostnad på ca 180 000 kronor.

onsdag 10 april 2013

Det krävs en vändning 2013!


Kalmar kommun fortsätter att vara en bra skolkommun. Våra elever har högre måluppfyllelse och behörighet till gymnasiet än riksgenomsnittet. Men dagens redovisning av SKLs Öppna jämförelser känns inte tillfredställande. Det var visserligen väntat att Kalmar kommun skulle sjunka i ranking. Generellt har eleverna i Kalmar lyckats sämre på de nationella ämnesproven än tidigare år. Men ska Kalmar tillhöra de 30 bästa skolkommunerna år 2015 duger det inte att hamna på plats 122 som i år! Det krävs en ordentlig vändning under 2013. Det krävs fortsatt fokus på att alla elever ska nå kunskapsmålen.

Vid senaste sammanträdet redovisade barn- och ungdomsförvaltningens chef Mats Linde nya åtgärder som sätts in. Det var en lång lista med bland annat juniskola och satsning på utvecklingstjänster. Men ska vi lyckas nå målen i den utbildningspolitiska visionen krävs det också att förvaltningen ges rätt och rimliga ekonomiska förutsättningar. Jag tror att kommunfullmäktige behöver ge barn- och ungdomsnämnden möjligheten att lägga in en högre växel för att nå uppsatta mål.

En ljuspunkt i Öppna jämförelser var elevernas syn på skolan och undervisningen. När det gäller eleverna i årskurs 8 så hamnar Kalmar högt upp i rankingen ,på plats 15. På frågan gällande om eleverna känner sig trygga i skolan så hamnar Kalmar kommun på plats 13. Det visar att Kalmar i grunden har en god och uppskattad verksamhet, vilket är ett gott betyg åt våra rektorer och framför allt lärare.

fredag 5 april 2013

Löfvens kongresstal - fokus på skolan

Stefan Löfvens stora kongresstal innehöll ett stort avsnitt om svensk skola. Nedan finns avsnittet att läsa. Innehållet är en tydlig deklaration över vad en ny s-regering kommer att satsa på: mindre klasser, utbyggnad av förskolan, mindre administration och mer makt åt lärarna. En av hans bästa formuleringar är följande: Är du nio år gammal behöver du inte nya sätt att veta att du misslyckas. Du behöver mer tid med din lärare så att du ska lyckas!

---

Partivänner, jobben, företagandet, forskningen, kunskapsutvecklingen – allt hålls tillbaka av något som oroar mig starkt – att den svenska skolan är i kris. För varje dag försämras barnens resultat i skolan. För varje dag kommer vi allt längre från den sammanhållna skola som är grunden för ett jämlikt samhälle och för varje dag blir orsakerna än tydligare. Under allt för lång tid har våra barns skolor utsatts för borgerlig symbolpolitik i stället för riktiga insatser. Riktiga insatser som kostar riktiga pengar och som ger alla barn chansen.

Det är dags att bygga ut förskolan. De barn som idag står utanför den pedagogiska förskolan är de barn som behöver den mest. Därför ska vi göra förskolan tillgänglig för alla oavsett om du behöver dagis eller nattis, oavsett om du arbetar eller söker arbete, oavsett om du precis fått ett till syskon. Alla barn ska kunna ta del av förskolans pedagogiska miljö, och alla barn ska ha rätt till en bra start i livet!

Det är dags att minska klasserna i skolan, så varje barn får mer tid med sin lärare. Vi vet att det hjälper både de barn som halkat efter och de barn som vill springa före. Och en sak är säker: Är du nio år gammal behöver du inte nya sätt att veta att du misslyckas. Du behöver mer tid med din lärare så att du ska lyckas!
Det är dags att lyfta lärarna med nya möjligheter istället för nya pålagor. För varje år som går tyngs lärare av nya administrativa bördor och tvingas sätta blanketter framför barn. Vi vill ge lärarna arbetsro – men även möjlighet till utveckling. Varje lärare ska få möjlighet till individuell fortbildning och karriärsmöjligheter. Vi vill se en samlad forskning som sprider det vi vet fungerar ut i landet. Därför vill vi grunda ett forskningsinstitut för lärande. Läraryrket ska bli en starkare profession med större stöd och mindre administrativa bördor. Låt det vara vårt besked till den svenska lärarkåren: Lägger vi våra barns framtid i dina händer ska de händerna vara fria att göra sitt bästa!

Det är också dags att se till att inga barn överges. Vi ska bygga en skola som inte lämnar en enda unge i sticket. Som ett vist kommunalråd från Katrineholm en gång sa: Alla ska med! Barn som inte nått målen under terminen ska få fortsätta under sommaren. De bästa lärarna ska lockas till skolorna med de största utmaningarna. Likvärdigheten mellan skolorna ska öka. Vi vill att alla unga ska gå klart gymnasiet och därför skapar vi också stödet som krävs att de vill och kan klara sin gymnasieutbildning. Och, detta vill jag vara noga med: Läxhjälp ska ges efter behov – inte betalningsförmåga!

Och vänner, det finns ett annat perspektiv här. Det är varje människas rätt till bildning. Bildningen visar dig inte bara vilken kunskap som finns i dag utan ger en fantastisk föraning om vad människan kan åstadkomma. Jag såg det när min mor började läsa engelska i cirklar på kvällarna. Jag såg det i de första studiecirklarna jag var med i. Jag fick gåshud för jag tänkte: "Här sitter vi arbetare och bildar varandra!" Jag såg det när vi i IF Metall skapade projektet "Läs för mig pappa!". Som Pär Lagerkvist skriver:

Jag vet att bortom det jag dunkelt anar
finns nya ting, mer sällsamt underbara
än de jag höll förundrad i min hand.
Jag vet. Och jag är rik som ingen.
Jag håller i min hand de gåtfullt vissa tingen,
och deras bröder vänta mig i dolda land!

Precis så är det. Okunskap och oförståelse inför samhället skapar maktlöshet. Men kunskap och bildning skapar vilja och lust att förändra. Det är därför vi vill ge alla unga möjlighet till högre studier. Det är därför vi investerar i ett levande kulturliv. Det är därför vi tror på det livslånga lärandet – just för att du ska kunna se de gåtfulla tingen, och hålla dem förundrad i din hand!

onsdag 3 april 2013

Kongress hela veckan!

Befinner mig denna vecka på partiets kongress i Göteborg. Särskilt följer jag de utbildningspolitiska diskussionerna. Stefan Löfven betonade jobben och satsningar på skolan som partiets fokusområden i sitt inledningsanförande, vilket känns bra. Det känns positivt att vara på plats och stötta Kalmar läns duktiga ombud.