Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

torsdag 28 februari 2013

Palme satte barnen i förgrunden

Artikel publicering i Östran 28/2 2013

Palme satte barnen i förgrunden 

Äntligen har intresset för Olof Palme som politiker och person tagit fart! Filmer, dokumentärer och böcker har publicerats i en strid ström de senaste åren. Länge satte sannolikt det nationella trauma som mordet orsakade stopp för diskussion och analys över Palmes politiska gärning och arv. Det var mestadels mordet som uppmärksammades. Men nu har intresset väckts för Palmes idéer och roll i vårt samhälles utveckling under 60,70 – och 80-talen. 

Ett exempel är Kjell Östbergs utmärkta biografi som bär namnet "I takt med tiden". Titeln sammanfattar det unika med Palme. Han stod för ett nytt slags tilltal och hade en politisk dagordning som stod i nära samklang med sin tid. Socialdemokratin väckte nyfikenhet, särskilt bland många unga, eftersom politiken upplevdes som både visionär och "här och nu". Det handlade om internationell rättvisa och solidaritet, men också om vardagsnära frågor som utbyggnad av barnomsorgen och jämställdhet med kvinnors inträde på arbetsmarknaden. Palme hade blicken mot framtiden och var orubblig i sin tro på demokratins kraft att påverka och förändra.

Palme är långt ifrån passé. Han kan fortfarande inspirera socialdemokratin. Så här dagarna kring dödsdagen den 28/2, och månaderna innan den socialdemokratiska kongressen i Göteborg, kommer jag att tänka på ett av Palmes tal. Det hölls vid 1975 års kongress då han var partistyrelsens föredragande av barn- och familjepolitiken (bara detta, att han som man, partiordförande och statsminister valde att själv ansvara för detta betraktat som typiskt "kvinnoområde", visar på Palmes modernitet). Han avslutade då sitt anförande med några reflektioner om vad politiken egentligen handlar om. Han konstaterade att "den enda praktiska anknytningen till framtiden som vi egentligen har är barnen. Det är i dem man ser framtiden växa fram". Han talade om samhällets gemensamma ansvar för barnen och att socialdemokratin skulle sätta "barnen i förgrunden". 

Jag tycker att barnen borde ges samma politiska företräde idag. Barns utsatthet och barns ojämlika uppväxtvillkor kräver politisk reaktion och handling. Sverige är idag ett på många sätt orättvist land för barn och unga. Ökade inkomstklyftor och en allt mer utbredd segregation har skapat ett samhälle där det spelar allt större roll vilka föräldrar man har och i vilket hem man växer upp i. Ovanpå detta har barnens välfärd – såsom skolan, kuratorerna och fritidsgårdarna – skurits ned. 2000-talets Sverige är i långa stycken ett sämre land att växa upp i än det som fanns i slutet av 1980-talet. Ta den skriande bostadsbristen, den höga ungdomsarbetslösheten och den svenska skolan med sjunkande kunskapsresultat som tre tydliga exempel. Vi har också på andra sätt ett hårdare samhälle, med tuff konkurrens och en utbredd prestationskultur som gör att många unga faller ifrån, förlorar självkänslan och får en sämre hälsa. 

Jag hoppas att Stefan Löfven ställer sig i talarstolen på Svenska Mässan i Göteborg och på samma sätt talar om detta. Om barnens och ungdomarnas situation i dagens Sverige. Om vårt samhälles brister och revor i välfärden. Om att Sverige som välfärdsland vare sig har råd eller rätt att fly eller blunda inför barnens utsatthet. Att vi alla har ett gemensamt ansvar " för varenda tjatting", som Palme uttryckte sig. 

Jonas Hellberg, socialdemokrat Kalmar

torsdag 21 februari 2013

Sportlovsskola hjälper 100 elever i Kalmar


Idag träffade jag elever och lärare på Barkestorpsskolan. 47 elever går under sportlovet till skolan mellan klockan 08:20-12.00. Eleverna får hjälp att komma ifatt i undervisningen och följer en individuell studieplan. Under lovskolan är grupperna betydligt mindre och lärarna har mer tid för varje elev. På Kalmarsundsskolan går ungefär lika många elever, dvs totalt 100 elever.

Jag tror på lovskolan. Det ger elever möjlighet att få extra stöttning och hjälp att nå kunskapsmålen. Idag har jag träffat både elever och lärare. Alla är positiva. Jag är imponerad över hur motiverade och seriösa eleverna är. Ingen är tvingad att gå, utan eleverna här av fri vilja. De inser att det är viktigt att klara skolan för sin egen framtid skull.

Förra året gick totalt 148 elever på sport, påsk och sommarlovsskola. Lovskolan har visat sig vara en framgångsrik väg för ökad måluppfyllelse. Lovskolan ledde till att behörigheten till nationellt gymnasieprogram ökade med två procent efter sommarskolan. Kalmar kommun bygger därför ut verksamheten för 2013. Nu satsar barn- och ungdomsnämnden 100 000 kronor extra, totalt 300 000 kronor, vilket innebär att betydligt fler elever ges möjlighet att få stöd.

Den politiska majoriteten i Kalmar vill fortsätta satsa på lovskolor. Tyvärr har regeringen dragit ned det statliga stödet. För mig är det en gåta. Lovskolan har mycket positiva effekter för eleverna. Vi väljer därför att bygga ut verksamheten istället för att skära ned på den. Nu drar arbetet igång för att planera för påsklovsskola.

torsdag 14 februari 2013

Betyg i lägre åldrar ett märkligt sidospår

Moderaterna föreslår betyg från tredje klass. Jag tycker att betygsfrågan har fått ett alldeles för stort utrymme i skoldebatten. Det finns mig veterligen inget stöd i forskningen som visar att betygsättning av lågstadieelever skulle leda till bättre resultat. Tvärtom finns det uppenbara risker att barn i lägre åldrar har svårt att "ta till sig betyg". Att tro att en siffra eller bokstav gör nån skillnad är att välja ett märkligt sidospår. Min uppfattning är att det är betydligt viktigare att fokusera på vad som händer i klassrummen - hur undervisningen bedrivs och vilket stöd lärarna kan ge de enskilda eleverna. Det är utvecklingen i klassrummen som är intressant, inte nya centrala påhitt. Jag tycker dessutom  attdet är minst sagt underligt och faktiskt rätt så omdömmeslöst att föreslå en ny betygsreform så nära inpå den förra. Skolan behöver arbetsro och möjlighet att implementera de reformer som är beslutade. Moderaternas förslag saknar dessutom stöd bland lärarna. Enligt Lärarnas riksförbund är det endast 8 procent av lärarna som vill se betyg från årskurs 3. Moderaterna borde lyssna mer på lärarna!

måndag 4 februari 2013

Glada ledamöter på besök vid familjecentralen i Norrliden.

I fredags hade nämnden möte på Kalmarsundsskolan. Vi försöker ha sammanträdena ute i verksamheten när det passar. Den här dagen besökte vi också familjecentralen i området med Öppen förskola - fantastisk verksamhet! På bilden sjunger vi en populär barnsång!