Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

onsdag 12 december 2012

Invigning av ny skolbyggnad i Rockneby

Idag invigdes den nya skolbyggnaden vid Rocknebyskolan. Byggnaden innehållet 4 nya klassrum, 2 grupprum och personalutrymmen om totalt 550 kvadratmeter. Därtill har utemiljön med staket och lekredskap, nya pakeringsplatser och ett nytt miljöhus byggts. Totalt har kommunen investerat 15,5 miljoner kronor. För närvarande fungerar lokalerna som förskola och förskoleklass. 2014, när den nya förskolan är färdig, flyttar skolbarnen in.

Vid invigningen välkomnade rektor Ylva Tinnert-Gelebo alla de samlade barnen. Några barn framförde sedan ett skådespel om hur byggnationen hade gått till. Jag höll därefter tal.

Bland annat sa jag att invigningen visar att det finns en stark framåtanda i Rockneby. Samhället växer och i de nya lokalerna får dagens och kommande generationers barn i Rockneby lära sig läsa, skriva och räkna. Jag är övertygad att vi i framtiden kommer ha Nobelprisvinnare från Rockneby.

Sedan överlämnade jag ett stort paket som barnen fick öppna. Den innehöll en stor jordglob som illustration på globaliseringen och det mångkulturella Kalmar.

Antalet barn i skolålder ökar i hela kommunen. Fram till 2021 får kommunen 1200 fler barn. Behovet av nya skollokaler finns i hela kommunen. Nästan 200 miljoner kronor finns avsatta för nya förskolor och klassrum de kommande tre åren.

Efter invigningen, ett band klipptes av, var det dags för allsång och dans. Elever i årskurs sex höll i en gemensam dans i modern discoanda.

måndag 10 december 2012

Spadtag för ny förskola i Rockneby!

Idag tog jag, rektor Ylva Tinnert Gelebo och massor av förskolebarn första spadtaget för den nya förskolan i Rockneby. Det är en efterlängtad byggstart. Rockneby med omnejd är en av de tätorter som det byggs mest i just nu. I första hand i Drag och Skäggenäs har inflyttningen varit stor.

För Kalmar kommun är det viktigt att den positiva utvecklingen fortsätter. Skola och förskola är motorer även för bostadsbyggandet. Vet föräldrar att förskola/skola fungerar vågar man fatta beslut om flytt och bygge.

Antalet barn ökar i hela kommunen. I många delar av länet läggs skolor ned i ytterområdena, inte i Kalmar. Devisen är att hela kommunen ska leva. Rockbeby har även nyligen fått 4 nya klassrum och bygget av ett allaktivitetshus är igång. Utvecklingen känns positiv!

Den nya förskolebyggnaden omfattar nästan 1000 kvadrat, 4 avdelningar, 40 p-platser, mottagningskök på 100 kvadrat. Förskolan byggs efter Kalmarmodellen och ska stå klar om ett år. Tanken är att bygga modernt, flexibelt och ge de bästa förutsättningarna för lek och lärande. Investeringen är 30 miljoner kronor och ger också nya välbehövliga byggjobb.

onsdag 5 december 2012

Uppdrag om läxor

 
Idag gav jag barn- och ungdomsförvaltningen i uppdrag att kartlägga om skolan ger eleverna jämlika förutsättningar att klara hemarbetet. Frågan är om det tas tillräcklig hänsyn till elevernas möjligheter och förutsättningar när läxor ges? Och kan skolan, fritidshemmen eller frivilliga krafter göra mer för att stötta läxläsning?

Jag är orolig för att läxorna ibland förstärker segregationen som finns i samhället. Ska eleverna ha läxor är det viktigt att skolan ger läxorna på rätt sätt och att eleverna ges stöd att klara läxläsningen.

Vid skolinspektionens besök i Kalmar i november lyftes frågan om läxor och projektarbeten i skolan. Skolinspektionen undrade vilket stöd skolan ger eleverna för att klara sina läxor. Bakgrunden är att skolan de senaste åren har blivit sämre på likvärdigheten och på att kompensera för barnens skiftande förutsättningar hemifrån. Därtill upplever många föräldrar att barnens hemarbete är betungande eftersom de inte har tillräckligt goda möjligheter att stödja sina barn.
Ambitionen är att ta fram ett diskussionsunderlag till nämnden och rektorsgruppen. Min principiella uppfattning är att det ytterst ska vara lärarna som avgör om läxor ska ges och hur stödet för måluppfyllelse ska utformas, men att det ska finnas genomtänkta skäl till läxorna och att alla elever ska ha möjligheter att klara av hemarbetet.

Barnpanel

Idag har jag deltagit i en barnpanel - dvs ett strukturerat samtal om elevers inflytande i klassrummet och om sin arbetsmiljö. Ungefär 15 elever från olika skolor kom till barn- och ungdomsförvaltningen för att diskutera. Jag tycker att samtalen var givande. Det är intressant att höra hur eleverna ser på sin vardag i skolan och vilka idéer de för fram. Eleverna är modiga och förberedda. Jag tycker att arbetsformen med barnpaneler är utmärkt och ser fram emot fler sådana möten.