Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

onsdag 25 april 2012

Besök på en fysiklektion

Idag har jag varit på Barkestorpsskolan. Jag har samtalat med rektorn och varit med på en fysiklektion med en årskurs 6. Stämningen på skolan är vänlig och eleverna var positiva och läraktiga. Fysiktimmen handlade om vilka material som leder ström. För flera elever var det aha-upplevelse att alla metaller är ledande. Jag avslutade dagen med att sitta ned med tre lärare som diskuterade omdömen och individuella utvecklingsplaner. Det är en stor utmaning att få all dokumentation att kännas meningsfull och användbar. Jag tror att det behövs en diskussion om hur dokumentationen verkligen sedan ska användas i utvecklande syfte. Allt arbete som läggs ned måste följas av ett engagemang från eleverna och hemmen.

Miljonsatsning på skapande skola

Jag har fått reda på att kommunens ansökan till Kulturrådet om "Skapande skola" har blivit beviljad. Kalmar kommuns skolor och fristående verksamheter får därmed 1 380 000 kronor som ska gå till kulturell verksamhet. Det är mycket roligt att kommunens ansökan har blivit beviljad. Det visar att vi har ett genomtänkt arbete för att stärka samverkan mellan skolan och det professionella kulturlivet. Jag är övertygad att tillgång till kulturens uttrycksformer och till eget skapande ökar elevernas lust och kreativitet.

onsdag 18 april 2012

Kalmar klättrar i nationell skolranking

Pressmeddelande från s-gruppen i barn- och ungdomsnämnden i Kalmar kommun
2012-04-18

Kalmar klättrar i nationell skolranking

Idag presenterade SKL (Sveriges kommuner och landsting) rapporten Öppna Jämförelser för grundskola 2012. Resultaten avser jämförelser mellan samtliga Sveriges kommuner under året 2011. Resultatet ger vid handen att Kalmar kommun fortsätter att förbättra sig som skolkommun. Generellt har eleverna i Kalmar förbättrat sina kunskapsresultat jämfört med övriga landet.
Exempelvis har 86,3 procent av kommunens elever klarat godkänt i alla ämnen vilket ger en kommunranking på 36. År 2010 låg kommunen på plats 53 med 83,4 procent godkända elever i alla ämnen. Kalmar kommuns elever fortsätter även att ha högre gymnasiebehörighet än övriga landet.

– Jag är nöjd över att Kalmar kommun blir en allt bättre skolkommun. Eleverna lär sig allt mer och lyckas bättre. Det visar att skolan har skickliga och engagerade lärare som gör ett enastående bra arbete. Det är nu viktigt att vi fortsätter att utveckla och förbättra skolverksamheten. Målet är att tillhöra den absoluta toppen bland skolkommuner i Sverige. Där är vi ännu inte. Nu ska öppna jämförelser analyseras av förvaltningen och rektorerna för att vi ska prestera ännu bättre till nästa år, säger Jonas Hellberg (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Kalmar kommun.

När det gäller ämnesproven i årskurs 9, elever som har nått minst betygsnivå godkänt, sker också förbättringar. I ämnesprovet i Svenska är 98,7 procent av eleverna minst godkända, vilket ger en kommunranking 58. Jämfört med 2010 är det en tydligt positiv uppgående trend. Kommunen rankades då på plats 132. I ämnesprovet mattematik är 86,3 procent av eleverna minst godkända, vilket ger placering 56, en förbättring jämfört med 2010 då kommunen rankades på plats 83. I ämnesprovet i engelska sker en försämring, från plats 58 till plats 116. Ändå är 97,2 procent av eleverna minst godkända.
Sammanvägt värde hamnar Kalmar på rankingplats 54, en förbättring från plats 61 år 2010.

Kalmar kommuns grundskolor är också förhållandevis kostnadseffektiva. Kommunen rankas som den 25:e mest kostnadseffektiva, en förbättring jämfört med 2010 då kommunen hade plats 37.

För ytterligare kommentarer ring 070-670 05 72.

måndag 16 april 2012

Påsklovsskolan var en framgång!

Nu har jag blivit informerad om resultatet från den senaste lovskolan som hölls under påsklovet på Kalmarsundsskolan. Totalt deltog 46 elever från sju skolor i kommunen. Resultaten är utmärkande goda. Varje elev har fått en individuell studieplan med mål kring vad som skulle uppnås. Det kan handla om allt ifrån elever som behöver allmänt extra stöd i svenska till elever som av någon anledning har kommit efter i någon specifik del i ett ämne. 52,2 procent av eleverna uppnådde sina mål helt och hållet. Därtill klarade 23,9 procent delvis sina mål. Delvis innebär i huvudsak att eleven har arbetat med ett färdighetsämne t ex läsförståelse i svenska. Lika stor andel klarade inte sina mål. Det innebär att  totalt 76,1 procent av eleverna höja sina kunskaper efter att ha gått i lovskolan.

Under sportlovet gick 44 elever i lovskola. 64,5 procent klarade sina mål, 21 procent delvis och  14,5 procent klarade inte de uppsatta målen. 

Det goda resultatet bekräftar att tanken med lovskolor är god och ger resultat. Nämndens beslut att avsätta 200 000 kronor för detta var alltså rätt tänkt och prioritet. Lovskolor är en frivillig möjlighet för elever som behöver extra stöd och som mår bra av att koncentrera sitt lärande. På lovskolan finns goda möjligheter att få individuellt stöd och möta duktiga lärare som har tid att fördjupa sig i eleverna behov. Lovskolor ska ses som ett komplement, inte som en ersättning för det stöd eleven ska ges i sin ordinarie undervisning. Ska Kalmar bli en av Sveriges bästa skolkommuner krävs det att vi fortsätter ordna med lovskolor. Planeringen är därför igång för sommarlovet. 

Tack alla lärare som gjorde lovskolan möjlig! 

onsdag 4 april 2012

Lindsdalsskolans kabaré är otroligt bra! Vilka elever vi har i Kalmar!

Investera i förskola och skola

Idag skriver jag och socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Ibrahim Baylan på Barometerns debattsida. Vi beskriver hur vi socialdemokrater har sett till att skolpolitiken har fått en tydlig färdriktning i Kalmar. Att den lokala skolpolitiken i Kalmar är ett föredöme och en inspirationskälla för socialdemokrater i hela Sverige.

Läs hela artikeln här!

tisdag 3 april 2012

Kommunstyrelse idag!

Idag är det kommunstyrelse. Beslut fattas om ny förvaltningschef för barn- och ungdomsförvaltningen. Mats Linde är förslaget. Mats är en driven, snabb och analytisk person som kommer att passa oss väl. Beslut fattas också om detaljplan för ny förskola i Rockneby. Efterlängtat! Sedan fattas det beslut om kommunens yttranden i några friskoleetableringar.