Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

fredag 23 december 2011

God och bloggfri jul och nyår!

Nu ska jag ta några bloggfria dagar och bara njuta av familj och goda vänner!

Året som gått har varit intensivt och innehållsrikt för mig som ny ordförande i barn- och ungdomsnämnden. Grunden har lagts för att skapa en ännu bättre förskola, skola och fritidshem. Lärarna har fått en rekordhöjning av lönen. Vi har fattat beslut om ett nytt och rättvisare sätt att fördela resurserna på. Syftet är att motverka skolsegregationen och höja måluppfyllelsen. Nämnden har även tagit fram sitt förslag till utbildningspolitisk vision. Målet är att Kalmar 2015 ska tillhöra en av Sveriges bästa skolkommuner. För att sätta kraft bakom målet har nämnden också fattat beslut om ett utbildningspolitiskt program. Programmet innehåller bland annat 1 miljon kronor som ska användas för att lärarna ska kunna göra studiebesök. Ska vår undervisning förbättras måste vi inspirerad av de som är bättre. Innan jul presenterade jag också initiativet att köpa in bärbara datorer till alla lärare i kommunen under 2012. Det är inte mer än rimligt att våra pedagoger har arbetsverktyg som är moderna! Förhoppningsvis kommer en liknande satsning att senare göras för förskollärarna.

Under 2012 ska mycket av ovanstående implementeras. Därtill fortsätter arbetet med Skola 2011 som innebär fortsatt mycket arbete och förändringar. Vi ska också rekrytera en ny förvaltningschef, vilket naturligtvis kommer att prägla året som kommer. Jag följer också nära den kommande avtalsrörelsen och hoppas på ett avtal som på olika sätt ökar läraryrkets attraktivitet. Samtidigt är samhällsekonomin bekymmersam, något vi inte kommer att kunna blunda inför.

Jag hoppas att 2012 blir ett bra år för barn, föräldrar och pedagoger!

tisdag 20 december 2011

Satsning på datorer åt lärarna

Under nästa år ska samtliga lärare i Kalmars skolor få en bärbar dator. För att Kalmar kommun ska kunna bli en ledande skolkommun krävs det att lärarna har de bästa tänkbara förutsättningarna när det gäller IT. Med varsin bärbar dator som ansluts till trådlösa nätverk kan lärarna enklare utföra sitt arbete och lättare utveckla undervisningen för eleverna. Den här satsningen handlar både om att förbättra måluppfyllelsen och om att lärarna ska ha rimliga arbetsförutsättningar. På många skolor är det idag kö till datorerna, vilket skapar stress. På det här sättet frigörs dessutom över 100 datorer som kan komma eleverna till godo i klassrummen och barnen i förskolorna.

onsdag 14 december 2011

Stämpelklocka i förskolan, nej tack!

Nu är kd där igen! I ett utspel i svenska Dagbladet visar partiet återigen att de är hårdnackade motståndare till förskolan och att de inte har förstått att förskolan är till för barnen och att förskoletiden är ett första steg i det det livslånga lärandet. Kristdemokraterna föreslår att stämpelklocka ska införas för att föräldrarna snabbast möjligt ska ta barnen därifrån. Dessutom vill partiet kraftigt höja avgifterna.

Förslaget är dumt av flera skäl. För det första visar det att kd inte har begripit att förskolan är bra för barnen. Ungarna ska helst därifrån snabbast möjligt, tycks de resonera. Jag hävdar att förskolan är viktig för barnen och att förskoletiden ger ett försprång jämfört med om barnen "bara" hade varit hemma. Dessutom skulle en stämpelklocka leda till att redan stressade barnfamiljer fick det ännu stressigare. Hur bra förälder är en trött och jäktad mamma eller pappa?

Sedan det här med att höja avgifterna. Jag tycker hellre vi borde föra en diskussion om att slopa maxtaxan helt och göra förskolan gratis precis som skolan. Välfärden ska vara generell och inte ha avgifter som gör att ekonomiskt svaga grupper avstår från verksamheten.

tisdag 13 december 2011

Intervju i Barometern

Ulf Wickbom från Barometerns ledarsida har gjort en intervju med mig om skolutvecklingen i Kalmar. Kul att även en moderat ledarsida uppmärksammar en socialdemokrat!

Läs här: http://www.barometern.se/kronika/avslut-med-hogre-krav(3070945).gm

måndag 12 december 2011

Används tiden rätt?

Ofta hör jag lärare som berättar om tidspress och att de har fått allt mer administration på sitt bord. I en debattartikel skriver företrädare för SKL att det behövs en dialog med facken om lärarnas administrativa arbetsuppgifter med ambitionen att få en gemensam bild av uppgifterna (och hur de ska lösas). Jag tycker att SKLs utsträckta hand är bra och hoppas på en konstruktiv dialog. Läs gärna artikeln här!

onsdag 7 december 2011

Öppet brev till Jan Björklund

Öppet brev till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Kalmar den 7 december 2011

Ge fritidspedagogerna legitimation!

Som ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Kalmar kommun träffar jag många fritidspedagoger. De, liksom barn och föräldrar som jag möter, vittnar om att fritidshemmen är en väldigt uppskattad verksamhet. Som jag ser det har fritidshemmen en viktig roll i att bidra till barnens fysiska och sociala utveckling men också stödja barnen i deras emotionella och intellektuella växande. Jag skulle gärna se att det pedagogiska uppdraget i fritidshemmen togs på mycket större allvar från oss beslutsfattare. För de barn som har svårast att nå målen i skolan skulle en utveckling av fritidshemmen betyda allra mest samtidigt som det naturligtvis skulle gynna alla barn.

När beslut om legitimation för lärare och förskollärare fattades i riksdagen utanantogs fritidspedagogerna. Detta trots att fritidspedagogerna har en lång högskoleutbildning och att läroplanen också gäller fritidshemmen. Dessutom skulle en legitimation för fritidspedagogerna innebära att även deras yrkesutövning skulle kvalitetssäkras.

Utbildningsministern sade i en intervju i Lärarnas tidning att fritidspedagoger inte är lärare och därför inte ska ha legitimation. Men jag menar att fritidspedagogerna tar ansvar för att planera och genomföra en viktig pedagogisk verksamhet i skolan. Jag tycker därför att utbildningsministern borde ompröva sitt ställningstagande och starta arbetet med införa legitimation också för fritidspedagoger.

I Kalmar kommun värdesätter vi fritidspedagogerna högt. Trots att de ekonomiska tiderna är ansträngda gör vi inför nästa år en riktad satsning för att förbättra kvaliteten i fritidshemmen.

Vi vill se ett systematiskt kvalitetsarbete för att ge barnen god omsorg och erbjuda barnen meningsfull fritid och stöd i utvecklingen. Det finns idag kvalitetsskillnader mellan fritidshem i kommunen. Barn- och ungdomsnämnden vill förstärka medvetenheten om kvalitetsarbetet på fritidshemmen genom att utbilda alla fritidspedagoger. Barn- och ungdomsnämnden satsar därför 200 000 kr under 2012 för dessa utbildningsinsatser. Detta är ett steg för att förbättra fritidshemmens kvalitet. Vilket blir ditt nästa steg?

Med vänliga hälsningar

Jonas Hellberg (S)
Ordförande i barn- och ungdomsnämnden

Kalmar kommun
Box 611,
391 26 Kalmar

måndag 5 december 2011

Bra skolblogg

Mikael Damberg, socialdemokraternas skolpolitiske talesperson, har en utmärkt blogg som handlar om utbildningspolitik i bred bemärkelse. Ett bra tips om man vill följa med i den politiska debatten och se vad den kommande utbildningsministern har på agendan!

Klicka här!