Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

onsdag 28 september 2011

Demokrati på dagordningen

Idag och imorgon samlas politiker, chefer och ungdomar för att diskutera demokrati. Kommunen ordnar en demokratiutbildning tillsammans med Sveriges ungdomsråd. Syftet är att stärka ungas inflytande. Mycket intressant! Jag hoppas att Kalmars ungdomsråd blir synligt och aktivt. Och att skolornas arbete med elevråd involveras.

fredag 23 september 2011

Nya arena invigd!

Idag invigdes den nya multiarenan vid Barkestorpsskolan. Elevrådet har arbetat länge för att skapa en bättre utomhusmiljö på skolgården. Nu 9 månader efter vårt första möte stod den äntligen på plats. Jag invigningstalade. Efteråt spelade eleverna match mot lärarna. Eleverna vann med 5-1!

Möte med elevråden

På morgonen träffade nämndens presidium representanter från eleveråden i Kalmar. Eleverna var inbjudna för att ge synpunkter på den utbildningspolitiska vision som fullmäktige ska fatta beslut om i decamber. Bra synpunkter och en trevlig stund tillsammans. Sådana möten med intresserade och engagerade elever lever man på länge!

tisdag 20 september 2011

Nationellt föredömme!

TV4 Nyheterna rapporterade ikväll om den lönesatsning som vi gjort i Kalmar kommun på lärarna. Det är kul att vi kan vara ett föredömme och förhoppningsvis inspirera fler kommuner.
Se inslaget här!

måndag 19 september 2011

Märkligt agerande av moderaterna

Ibland undrar jag var ärligheten i politiken har tagit vägen? I lördags förfasades moderaterna i Kalmar över en lokal vid Falkenbergsskolan. "Jag skulle inte sätta mina barn där", säger m-ledamoten av barn- och ungdomsnämnden. Partiet kräver nu en lösning. Visst, lokalerna är inget vidare. Jag har själv varit där (långt innan moderaterna satte sin fot i verkligheten) och tycker själv att lokalerna måste ersättas. Sakläget är också att lokalerna inte ska användas mer än till längst 2013-2014, enligt förvaltningen. Hade moderaterna ringt mig eller lyft luren till förvaltningen hade samma svar givits. Märkligt är också att moderaterna inte tagit upp den här frågan i nämnden eller i budgetsammanhang. Frågan är ingen nyhet, utan välkänd för alla partier. Jag tror inte att moderaterna var ute efter att få ett svar, utan att de spelade förvånade för att få en anledning till att springa till tidningen. Det är märkligt agerat av det största oppositionspartiet.

torsdag 15 september 2011

Riksdagens öppnande med dottern

Befinner mig i Storkyrkan i Stockholm. Jag är här med min fru och dotter i samband med riksmötets öppnande. Kungafamiljen är på väg in. Om någon timme är det uppläsande av regeringsförklaringen i plenisalen. Det blir spännande att höra vad Fredrik Reinfeldt ska säga om skolan, Barnfattigdomen och klavertrampet med barnhemsbarnen.

tisdag 13 september 2011

Polisen kommer till barn- och ungdomsnämnden

De upprepade bränderna i Berga centrum kommer att diskuteras på en hearing vid barn- och ungdomsnämnden sammanträde nästa vecka. Inbjudna är polisens ungdomsrepresentant Anna Wirbladh och Östra Funkaboskolans biträdande rektor Mattias Boman.

Samarbetet mellan polis och skola är centralt för att förebygga våld och skadegörelse. Utvecklingen i Berga är oroväckande och ska tas på stort allvar. På hearingen ges tillfälle att diskutera samverkan och möjligheter till förbättrat samarbete.

Nämnden hålls den 21/9 klockan 13.00 på barn- och ungdomsnämndens förvaltningskontor. Hearingen inleder sammanträdet med rubriken ”Hur ser polisens arbete mot skolorna ut och hur fungerar det?”.



onsdag 7 september 2011

Intervjuer

Igår blev jag intervjuad av flera medier, bland annat SR Kalmar och TV 4 Kalmar, om Lärarnas riksförbunds undersökning. Ta gärna del av mina kommentarer genom att klicka här så får du se TV-inslaget.

tisdag 6 september 2011

Skolans dag!

Pressmeddelande
2011-09-05

Kommentar med anledning av Lärarnas riksförbund rapport:

- Undersökningen är intressant och ger anledning till oss skolpolitiker att studera resultaten ordentligt. 

- Jag är helt enig med Lärarnas Riksförbund i frågan om att alla skolor måste vara likvärdiga i kvalitet. Oavsett skola ska alla elever garanteras en undervisning i toppklass. Jag vill påstå att Kalmars skolor har en hög kvalitet. Vi är bättre än riksgenomsnittet på flera områden. 

- I Kalmar kommun har vi höga ambitioner. Målet är att vi ska bli en av Sveriges allra bästa skolkommunerna. Alla elever ska nå minst godkänt. Fokus ligger på ökade kunskapsresultat. För att nå dit har vi satsat på en rejäl lönehöjning för lärarna. Jag har också sett till att kommunen numera fördelar resurserna rättvisare så att elever i behov av extra stöd ska få  det. Vi går nu vidare genom en stor kraftsamling kring ett stort förbättringsarbete där målet är att Kalmar ska vara en ledande skolkommun i Svenska, engelska och mattematik. Innan årsskiftet ska kommunfullmäktige anta en utbildningspolitisk vision som sträcker sig fram till 2015. 

- Medborgarna ska veta att jag gör allt för att garantera en hög kvalitet i skolan. Jag är inte nöjd förrän alla barn klarar kunskapsmålen och är behöriga till gymnasieskolan. 

För ytterligare kommentarer ring 070-670 0572

torsdag 1 september 2011

Möte med rektorerna

På förmiddagen träffade jag samtliga rektorer i Kalmar kommun på Halltorp. Jag fick tillfälle att berätta om de politiska ambitioner som ligger framför oss. Framför allt handlar det om ökad måluppfyllelse och att göra Kalmar till en av Sveriges bästa skolkommuner. Jag talade om resursfördelning och behovet av att satsa och lyfta fram lärarna. Jag föredrog också förslaget till utbildningspolitisk vision - som fick ett väl mottagande, till och med en applåd! Det visar att politiken, förvaltningschef och rektorsgruppen drar år samma håll. Det bådar gott inför utvecklandet av Kalmar kommun som en av de främsta skolkommunerna.