Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

tisdag 29 mars 2011

Tummen upp för Tommy!

Valet av Tommy Waidelich till ekonomiskpolitisk talesperson kommer oväntat. Få, om ens någon förutom Håkan förstås, har haft sökerljuset mot denna kloka och erfarna politiker. Det är konstigt. Jag känner Tommy som en kunnig, social och rolig person från åren som politisk aktiv i SSU och i Stockholms läns partidistrikt. Tommy är en internationalist med ett ett varmt engagemang för integrationen i Europa. Den internationella erfarenheten blir allt mer viktig när Sverige i olika ekonomiska sammanhang ska företrädas globalt. Tummen upp!

Historisk framryckning!

Idag presenterade SKLs öppna jämförelser gör grundskolan. Resultaten är glädjande för Kalmar.

Kvaliteten på undervisningen ökar i Kalmars skolor. Allt fler elever når godkända betyg. SKLs öppna jämförelser visar att vi blir en allt bättre skolkommun. Vi går från plats 82 förra året till plats 53 i år. Mitt mål är att kommunen ska bli en av de absolut bästa skolkommunerna i landet. Utmaningarna är många och vägen dit är lång, men vi ska lyckas. 

Särskilt roligt är att skolorna i Kalmar lyckas allt bättre i matematikundervisningen. Vi gör en historisk framryckning från plats 282 förra året till plats 83 i år. Vi går om 200 kommuner! 

Kommunens skolor behöver fortsätta fokusera stenhårt på matematiken. Det nationella målet är att Sverige ska ligga bland de tio bästa OECD-länderna 2015. Kalmars skolor ska bidra till att Sverige återigen når toppen bland världens industrinationer.

Mycket i bagaget från Skolriksdagen!

Skolriksdagen har givit flera goda idéer och inspiration för mitt politiska uppdrag. Jag har varit på intressanta seminarier, bland annat på ett om framtiden för matematikämnet och ett annat om vad som utmärker en framgångsrik skolkommun.  

Jag har också fått lyssna på tal av bland annat skolministern, en professor i pedagogik och SKLs vd som presenterade Öppna jämförelser för grundskolan 2011. Han utmanade Sveriges skolhuvudmän att förbättra matematikresultaten, en utmaning som Kalmar kommun givetvis ska anta! Målet är att Sverige ska vara i top 10 bland OECD-länderna 2015. 

Några konkreta idéer att jobba vidare med: 

1. KTH bedriver läxhjälp på nätet, en mattecoach för eleverna. Skulle Linneuniversitetets lärarstudenter kunna bidra med något liknande i Kalmar? 

2. Den viktigaste framgångsfaktorn är att den yttersta ledningen engagerar sig för att skapa en bättre skola. Borde inte kommunstyrelsen återkommande följa resultatutvecklingen och låta enskilda rektorer redovisa sina strategier för ökad måluppfyllnad? 

3. Höga förväntningar - både på elever och lärare - är också grundläggande för att nå framgång. Det är aldrig barnens fel att skolan misslyckas! 

4. Skolan måste bli ännu bättre på att följa och ta till sig av forskning och beprövad erfarenhet. Hur kan rektorerna bättre se till att lärarlagen systematiskt får följa utvecklingen och se till att sina resultat diskuteras utifrån den senaste forskningen? 

5. Skolan måste bli bättre på att fånga upp barn i svårigheter tidigt. Förskolan och de första åren i grundskolan är de absolut viktigaste för att ge barnen basfärdigheterna. Hur sätter vi in rätt resurser i rätt tid? Och hur följer vi bättre upp insatserna? 

söndag 27 mars 2011

Skolriksdag!

I morgon startar den kommunala Skolriksdagen vid Älvsjömässan. Jag är här med en delegation från barn- och ungdomsnämnden. Temat är En skola i tiden. Syftet är att diskutera skolans utmaningar tillsammans med politiker och tjänstemän från hela Sverige. Jag ser fram emot dagarna och hoppas att bli inspirerad och hämta hem idéer till den lokala skolutvecklingen.  

Tydlig politisk agenda

En sammanfattning av kongressen: Valet av Håkan ger Reinfeldt en motståndare att räkna med. Håkans tal gav partiet den energi och omstart som  vi behövde. Dessutom satte han fyra utmärkta frågor som ska utgöra dagordningen för politiken:

Avskaffa Barnfattigdomen
Se över pensionssystemet 
Genomlysning av avregleringarna 
Översyn av skattesystemet 

Håkans fokus på barnens villkor känns väldigt bra. Kan vi inte ta hand om de minsta så är vi ett fattigt land, sa han. Det är bara att instämma!

Valet av Carin som partisekreterare känns också rätt. Hennes tal var konkret och innehållsrikt. Äntligen en som med kraft vill använda och utveckla partiet till förändring. Hennes tre ledord - omtanke, engagemang och självförtroende - beskriver partiets behov på ett utmärkt sätt. 

Det blev en oförglömlig kongress. Det sista jag gjorde var att ge Mona en ordentlig kram. Jag berättade hur mycket jag har uppskattat henne och hur många med mig kommer sakna henne. Hon svarade med glimten i ögat: jag försvinner inte från jordens yta! Och snart blir jag mormor! 

lördag 26 mars 2011

Håkan ger partiet energi och omstart!

Befinner mig på partiets kongress i Stockholm. Har nyligen hört Håkans installationstal. Talet var fyllt av allvar och ideologisk tydlighet, men framför allt gav Håkan ett kvickt och energiskt intryck. Partivännerna möte Håkan med jubel under tonerna av Elvis! 

Igår kväll firade vi Håkan med partidistriktet. Vi lyckönskade honom och jag fick tillfälle att krama om honom. Det är fantastiskt för Kalmar län att ha den framtida statsministern  i det närmaste sällskapet.

Utmaningarna för Håkan och hela partiet är många. Vi måste formulera en vision och berättelse om framtiden som får stöd av många fler än 2010. Det kräver att vi förmår förena människor i stad och land, boende i både lägenheter och villor. 

Ansatsen måste tas i solidariteten och gemenskapen, vikten av att förena intressen och finna politiska lösningar på viktiga vardagsproblem. Jag är övertygad att vi har goda, betydligt bättre förutsättningar än tidigare, att lyckas med den uppgiften nu. Håkans tal innehöll flera viktiga delar som kommer bygga partiets politiska kommunikation framöver. 

onsdag 23 mars 2011

Lek och sagoläsning med barnen!

Idag har jag varit på Djurängens förskola. Besöket började med en ordentlig genomgång av rektorn Inger Börjesson och sedan besök hos de yngsta barnen. Först var det utelek (otroligt fin gård med stora grönytor!) och därefter korv och potatismos till lunch. Medan personalen "nattade" de minsta läste jag sagor för tre lite större killar. En fin stund ihop! På eftermiddagen var jag med fyråringarna som var ute i det vackra vårvädret. Det är en härlig känsla att se ungarna cykla, gunga och leka!

Mitt intryck av Djurängens förskola är positivt. De medarbetare jag pratade med vittnade om trivsel och stort engagemang för barnen. För närvarande fokuserar medarbetarna på Skola 2011 och förändringarna i läroplanen för förskolan. Framöver kommer sannolikt en utbyggnad av förskolan bli nödvändig då byggnationen längs E22:an kommer igång. För närvarande är det dock ingen kö. Till hösten står åtta barn i tur att inskolas, något verksamheten bedömer kunna klaras.

tisdag 22 mars 2011

Till Djurängens förskola!

Imorgon fortsätter jag mina verksamhetsbesök under temat "Tillbaka i skolbänken". Men i morgon blir det i förskolan som jag ska praktisera. Själv gick jag aldrig i förskola eller dagis som man sa förr. Jag var mestadels hemma med mamma och gick några timmar på lekis då och då. Nu i efterhand - och nu 31 år senare då i stort sett 99 procent av barnen går i förskolan - förstår jag att jag gick miste om mycket. Förskolan är det riktigt unika i svenskt skolsystem. Kombinationen mellan lek och lärande är världsunikt. Jag ser fram emot att träffa barnen och personalen!

fredag 18 mars 2011

FFs nya låt får fyra av fem fotbollar!

Allt är sannerligen inte politik. Fotboll hör också livet till - särskilt här i Kalmar. Själv är jag ganska okunnig  men likväl medlem i FF sedan flera år. Det känns rätt att på olika sätt stötta laget. Det var under åren med Johnny Petersson i landstingspolitiken som jag på allvar förstod hur viktigt det är med allmänhetens stöd för att nå framgång. Det är särskilt viktigt i små städer med allsvenska lag.

Invigningen av arenan närmar sig och jag ska givetvis försöka vara på plats. Idag presenterade FFs nya låt. Lyssna på den här! Jag ger fyra fotbollar av fem möjliga. Texten är välskriven och melodin är fin. Men kanske är den lite väl lugn för att vara en riktig vinnarlåt i fotbollssammanhang?

torsdag 17 mars 2011

Inlag i TV4

Ikväll har de lokala TV4 Nyheterna ett inslag om vikariesituationen i förskolorna i Kalmar. Inslaget ger en bra bild över hur vi försöker förbättra vikaretillgången. Se inslaget själv!

Fullsatt Kalmarsal - häftig upplevelse!

Inför en fullsatt Kalmarsal (cirka 500) inledde jag på morgonen förskolepersonalens kompetensutvecklingsdag. Dt var en häftig upplevelse! Jag hade fokus på fyra områden som nedan är sammanfattade.

1. Skolans "kris" är inte förskolans kris. Snarare bör förskolans framgångsrika arbete befrukta skolan i högre utsträckning. Jag nämnde bland annat förskolans sätt att att låta barnen närma sig matematiken. Förskolan är det riktigt unika i det svenska skolsystemet. Förskolan är själva ingången till skolan.

2. Den nya skollagen och den reviderade läroplanen för förskolan. Det blir tydligare mål för barnens språkliga utveckling. Samtidigt ska förskolan inte bli skola. Förskolan ska däremot bli ännu bättre på att inom ramen för lek och lärande tillvarata barns lust att utforska och stimulera deras nyfikenhet.

3. Babyboomen i Kalmar är fantastisk! 25 nya förskoleavdelningar behöver byggas. Det ställer krav på omfattande investeringar. För mig är rättigheten till förskoleplats mycket grundläggande. Kommunen måste klara av att tillgodose behoven.

4. Barn har rätt att vara barn. Tyvärr åtsidosetts denna rättighet allt för ofta. Barnfattigdom, missbruk och arbetslöshet påverkar barnen. Jag pratade också om en samhällsdebatt som talar om "hårdare krav" och att det daltas för mycket med barnen. Visst ska barnen har respekt för oss vuxna, men vuxna ska också ha respekt för barnen. Barndomen är ingen transportsträcka. Den har ett värde i sig. Förskolan är en slags fridfull men kraftfull motståndsrörelse för barnens rätt att få vara barn.

tisdag 15 mars 2011

Möte med engagerade nya medlemmar

En rätt så hektisk dag. På förmiddagen förberedde jag mig inför torsdagens möte med kommunens förskolepersonal. Det är då studiedag och jag har fått möjligheten att prata om de politiska ambitionerna för den kommande tiden. Jag ser fram emot att träffa alla fantastiska förskollärare. 

Sedan var jag på Åbyskolan en timme för att träffa skolledningen. Vi hade ett bra samtal om bland annat den nya skollagen, om elever i behov av särskilt stöd och behovet av fler förskoleavdelningar i Läckeby. Minst två nya behöver tillskapas inom kort. En utmaning med tanke på att det saknas medel avsatta.

På kvällen träffade jag nya medlemmar i Kalmar på Måsen i hamnen. Ett jättebra gäng kvinnor som är på väg in i Kalmarpolitiken. De hade olika bakgrund och erfarenheter. En givande kväll som visar att socialdemokratin i kommunen har ett bra tillskott på nya engagerade! Kul! 

torsdag 10 mars 2011

Lycka till!

Kongressen närmar sig och valberedningen har presenterat sitt förslag. Det finns mycket att önska av processen, men nu är det tid för samling. Lycka till både Håkan och Carin. Utmaningarna är enorma och långt mer svårhanterade än att utse två kandidater. Behovet av förnyelse av politiken och en ny kommunikation för att tilltala framför allt medelklassen i storstäderna är nödvändig för att vinna 2014 års val.

tisdag 8 mars 2011

Barnomsorgen ska vara tillgänglig

TV4 Nyheterna rapporterar idag om att många föräldrar upplever en press att hämta barnen tidigt på förskolan. Hälften av föräldrarna upplever en press att hämta tidigare än vad de egentligen behöver. Skälen är olika. Enligt undersökningen, som är gjord av Kommunal, så uppger 30 procent av deras medlemmar med förskolebarn att de inte kan jobba heltid med de öppettider förskolorna har.

Jag har respekt för att föräldrar vill hämta sina barn så fort som möjligt. Jag har samma känsla själv. Man vill hinna umgås med ungarna innan middag, Bolibompa och läggning. Samtidigt är undersökningen en väckarklocka för förskolan. Det är inte okey om föräldrar upplever att förskolan stänger tidigare än vad verksamheten ska göra. I Kalmar kommun ska barnomsorg kunna erbjudas mellan klockan 06.00 och 19.00 om behovet föreligger. Ingen föräldrer ska behöva känna sig besvärad eller sig som ett problem om man behöver lämna tidiga mornar eller sena eftermiddagar. Det är en rättighet och en servicenivå alla skattebetalare har rätt till.

Jag är också stolt över att Kalmar kommun därutöver erbjuder barnomsorg på obekväm arbetstid. Nattis och omsorg på kvällar och helger är nödvändigt för att underlätta situationen som uppstår då man har arbete som sker efter eller innan ordinarie arbetstid. Det hjälper bland annat kommunalare som vill arbete heltid.

Läs mer om undersökningen här!

måndag 7 mars 2011

Äntligen spadtag i Norrliden!

Äntligen! Ja, så kändes det när jag och Anette Lingmerth tog första spadtaget för en ny förskola i Norrliden. Sex nya avdelningar ska byggas bakom Kalmarsundsskolan. Därmed ersätts gamla och slitna lokaler i området. Personalen och barnen får bästa tänkbara förutsättningar för pedagogik, lek och spring! "Endast det bästa är gott nog åt Norrlidsbarnen", sa jag vid cermonin samtidigt som barnen hjälpte till att gräva. Vilken härlig dag!

Läs mer på Östrans hemsida!

Nej till att privatisera badhuset - ja till renovering!

På kommunstyrelsen idag fattades bland annat beslut om att utreda Äventyrsbadets behov av renovering. Lokalerna behöver en modernisering och åtgärder för att minska energiförbrukningen. Alliansen föreslog att badhuset ska läggas ut på entreprenad, att en privatisering ska prövas. Moderaternas Jonas Löfgren tyckte att badhuset gott kunde säljas till en privat aktör.

Jag är stark motståndare till förslaget. Kultur- och fritidsanläggningar är allmännyttiga verksamheter som inte ska drivas av vinstintressen. Anläggningar som badhus är mycket svåra att få ekonomi i. Det krävs ofta samhällelig subvention, särskilt vid byggnation, för att inte badavgifterna ska bli för höga. Månar man ett badhus för alla kalmarbor är en privatisering omöjlig. En privat entreprenör skulle sannolikt höja entrén för att få runt ekonomin och kunna leverera vinst till ägaren.

Är nu alliansen beredd att privatisera badhuset är tanken nog inte främmande för att exempelvis lägga ut biblioteken på entreprenad. Alliansen i Kalmar tycks vara inspirerade av moderaterna i Nacka, där just detta har skett under starka protester.

Även om förslaget är dumt är det bra att skiljelinjerna i kommunpolitiken synliggörs.

torsdag 3 mars 2011

Besök på Åbyskolan - vilka elever!

Idag har jag varit på besök på Åbyskolan i Läckeby. Först fick jag kort träffa lärare i lärarrummet och sedan samtala med eleverna i 6A. Samtalet handlade om både internationell solidaritet, Nelson Mandela och det nya betygstsystemet. Jag blir så glad över att få träffa ambitiösa elever som har åsikter och vill förändra!

Stunden avslutades med att jag blev intervjuad av två elever, Julia och Gustav, som ställde mycket kloka frågor om barnfattigdom, missbruk och barns rätt att få påverka. Eleverna hade också fått vara med på prisutdelningen av Världens barnpris i Stockholms stadshus där drottningen medverkade. Vilken upplevelse!
Det var intressant att få inblick i arbetet som bedrivs inom ramen för globalfriends.

onsdag 2 mars 2011

Ny partiledare - tydlig feminist

Jag håller med Nalin Pekgul om att nästa partiledare måste fokusera mer på jämställdhetspolitiken. S-kvinnor har bland annat som krav att en ny partiledare bör fullfölja linjen och verka för en tredelad föräldraförsäkring. Jag är övertygad att det krävs mer mod i jämställdhetsdebatten. Nu när FI tynat bort och vänsterpartiet har en ifrågasatt man som partiledare, har kvinnors diskriminering hamnat i skymundan. Här skulle en modern jämställd socialdemokratisk partiledare kunna fylla ett tomrum genom att opiniomsmässigt ta sig an de feministiska perspektiven.

tisdag 1 mars 2011

Intressant skolinlägg från Damberg

Mikael Damberg - möjligen nästa socialdemokratiska partiordförande - ger syn syn på skolan. Bra fokus tycker jag. Lyssna själva här!